JEAN-PIERRE NELK

Meer dan 15 jaar ervaring in het onderwijs, politiek en de polder.


Ik houd van wetenschap. Ik geniet van alles wat er maar op lijkt. Of dat nu natuurkunde, scheikunde, wiskunde of een van de minder exacte wetenschappen is, als het gaat om de wereld om ons heen (of binnenin ons), dan is het interessant en het bestuderen waard. En wat is er mooier dan vertellen over het mooiste wat er is? Niets dus.


De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in onderwijswetenschap. Wat houdt mensen (en dus ook leerlingen) gemotiveerd? Gamification, zelfbeschikkingstheorie, formatieve evaluatie, het zijn niet alleen wetenschappelijke termen, ze bieden ook daadwerkelijk handvatten voor werken in de klas. De afgelopen jaren heb ik als docent natuurkunde veel tools kunnen ontwikkelen om hier in de klas mee aan de slag te gaan. Of het nu gaat om robots in klas 3, cijferloos lesgeven in klas 4 of maakeducatie in klas 5, leidend is altijd de motivatie van leerlingen. Een passend curriculum daarbij maken is geen uitdaging, maar een verplichting voor iedere school en docent.


Daarnaast ben al een aantal jaar actief voor de Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). Als een van de twee voorzitters van de commissie vakbondszaken kijk ik kritisch naar de CAO en adviseer ik met name docenten hoe ze hun professionele ruimte zich eigen kunnen maken.


Onderwijs Formatief heb ik in juli 2020 opgericht om mijn ervaring breder binnen scholen te kunnen inzetten. Benieuwd wat voor elkaar kunnen betekenen? Stuur dan eens een mailtje, geheel vrijblijvend!

Mail vrijblijvend om van gedachten te wisselen!

Aankomende trainingen en seminars

Juni

19

Juli

16

Augustus

24

EdPuzzle

Deel je ervaringen of kom luisteren naar de ervaringen van anderen. EdPuzzle is een laagdrempelige tool om vragen aan onder andere YouTube video's toe te voegen. 

GoFormative

Snel checken of je leerlingen het begrepen hebben of een complete online toets. De do's and don't van GoFormative bespreken we in deze online workshop.

Test Correct

Ik geef in introductie in het toetsingsprogramma Test Correct, dat gratis is te gebruiken door individuele docenten.

Online workshops

Wil je als docent graag een keer op een laagdrempelige manier kennismaken met mijn manier van werken? Volg dan eens een online workshop, gratis en voor niets. In de online workshops licht ik kort de werking van een online tool toe die je direct kunt gebruiken in de les. Het maximum aantal deelnemers is 10 om deelnemers de ruimte te geven vragen te stellen en opmerkingen te maken. Er is in de workshop dan ook veel ruimte voor discussie. Het gebruikte platform is Google Meet, een Google account is dus nodig om mee te kunnen doen.


Meld je aan door te mailen naar info@onderwijsformatief.nl en geef in de onderwerpregel aan voor welke workshop je je aanmeld. De data hiernaast zijn slechts een indicatie. Circa twee weken voor de genoemde datum stuur ik een datumprikker naar de opgegeven deelnemers om een precieze datum en tijd vast te stellen.